Hudtyper

Hudtyper

För att du ska kunna välja rätt produkter är det viktigt att lära känna din hud och dess behov. Här kan du lära dig allt om de olika hudtyperna och hudtillstånd.

TIPS! Känner du dig osäker på vilka produkter du skall välja? Gör vårt kostnadsfria hudtest online så ger våra hudterapeuter dig en personlig produktrekommendation inom tre vardagar.

 • Blandad hy

  Blandad hy är den vanligaste hudtypen. En blandad hy kan ha flera olika egenskaper men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelade på olika zoner i ansiktet.

  Den vanligaste varianten av blandhy är ett fetare parti med pormaskar på det som kallas för T-zonen - panna, näsa och haka. Huden på kinderna är då oftast normal eller torr.  

  En blandad hy kan också vara normal i  T-zonen och mer åt det torra hållet på kindpartierna. Blandad hy kan även yttra sig som normal eller torr hud i nästan hela ansiktet förutom på endast en zon - exempelvis näsa/haka/panna där huden kan vara något fetare.

  Behandling

  En blandad hy behöver olika produkter, det säger sig självt. Det går inte att behandla ett fetare och ett torrare parti på samma sätt och få bra resultat. För bästa resultat bör man komplettera den grundläggande hudvården med specifika produkter partiellt på problemområdena. Som grundläggande hudvård väljer du generellt sett de serier som rekommenderas för en blandad hy och som har en balanserande effekt. Därefter kompletterar du med specialprodukter efter dina behov. Gör ansiktsmask och peeling 1-2 gånger i veckan. En blandad hy kan behöva två olika masker. Att lägga en djuprengörande på de fetare partierna och en annan på övrig hud brukar ge bäst resultat. Vill du ha optimalt resultat så skräddarsy alltid. Det tar lite extra tid men det ger mycket bättre resultat. För att din hemmabehandling ska få maximalt resultat bör du besöka en utbildad hudterapeut regelbundet för grundlig rengöring och behandling.

 • Fet hy

  Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Det finns många olika faktorer som detta beror men de vanligaste orsakerna är: hormonellt betingat, ärftligt eller att man använder fel hudvårdsprodukter som även kan förvärra tillstånden avsevärt. En fet hy yttrar sig på ett eller flera av följande sätt; stora vidgade porer, finnar, glansighet, oljig hudyta. Både pormaskar och finnar kan förekomma. Pormaskar visar sig som en liten svart prick på hudytan. Det är talg och pigment som har fyllt talgkörtelns gång. Den lilla svarta pricken är hudens eget pigment melanin, som har oxiderat och det övriga innehållet är avlagrade hudceller och talg. Det svarta är alltså inte smuts eller orenheter av något slag som - en vanlig missuppfattning.

  Huden är kroppens spegel och den talar om för oss om något i kroppen är i obalans. Det är därför av största vikt att man inte använder hudvårds produkter som torkar ut huden under en längre tid. När du torkar ut din hud på ytan så sänds signaler till kroppen att hudytan är torr och kroppen i sin tur börjar producera ännu mer fett. Detta är ett väldigt vanligt misstag många gör. Resultatet blir torr och känslig hud på ytan och fet under. Vanligt är att det bildas ett stort antal igentäppta porer. Huden är komplex och kroppen smart och det behöver även din hudvårdsbehandling vara. Viktigt är att återfukta en fet hud så huden får balans och slutar överproducera fett. I kombination med olika serum/oljor för att exempelvis minska talgproduktionen ytterligare och dra ihop porerna.  Ofta växer man ifrån en fet hud, men i ibland kan den finnas kvar i vuxen ålder. En fet hy blir oftast inte lika rynkig med åldern som en torr.

  Behandling

  Många tror att fet hy kräver starka och uttorkande rengöringsprodukter. Tvärtom kräver fet hy mild omvårdnad med produkter som balanserar fettproduktionen i huden. Att återfukta huden är av stor vikt. En lätt fukt-creme/gel är ett bra alternativ. Rengöringen får gärna vara djuprengörande men mild och beroende på hur din hud känns så kan ett sammandragande ansiktsvatten vara lämpligt. Är du yttorr så kan det vara lämpligt att ha ett återfuktande ansiktsvatten istället. Man kan även i många produktlinjer kombinera produkter mellan serierna och använda exempelvis en creme för fet hud som mattar ner och skyddar mot yttre påfrestningar i kombination med ett fuktserum som man har under cremen. Vill man partiellt minska glansen kan man använda en anti-shine-produkt.

  Använd ansiktsmask och peeling regelbundet. 1-2 gånger i veckan. Det kan vara bra att varva mellan en fuktmask och en djuprengörande mask. Masken appliceras alltid efter peeling för att få optimalt resultat.
   

 • Normal hy

  Normal hy är inte den vanligaste hudtypen som många tror, det är blandad hy som är vanligast. Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan helt enkelt välbalanserad.

  Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer.

  Det enda problemet med normal hud är att man lätt försummar den eftersom det inte finns några synliga problem. Glöm inte att även en vacker hud behöver noggrann vård för att behålla sin fräschör länge. Torr och normal hy har tyvärr en tendens att åldras något tidigare än fet hy. Så ta hand om din hud från unga år även om du inte just då har några synliga linjer eller problem.

  Behandling 

  En normal hud behöver ändå fukt och skydd. Chanserna för att huden ska hålla sig i gott skick när du blir äldre ökar då. Var noga med den dagliga vården, rengöring, ansiktsvatten hudcreme och ögoncreme. Unna även din hud en peeling efterföljt av en fuktmask en gång i veckan.

 • Torr hy

  En torr hy har brist på både fukt och fett. Huden kan vara fjällig och sträv på hudytan och detta är på grund av otillräcklig talgproduktion och en allmänt dålig fuktbalans. Torr hy är finporig, porerna är mycket små och knappt synliga. Efter ansiktsrengöring känns den torra huden stram och det kan i vissa fall börja klia. Det händer att man kan bli så torr att huden utvecklar eksem. En torr hy har aldrig problem med finnar eftersom den har ett underskott av talg.

  Torr hy är ofta känslig. Huden kan ibland kännas tunn och blodkärl under huden kan synas. De framträder ofta på kinder och näsa men kan också synas i övriga ansiktet. Torr hy kan bero på flera faktorer som ärftlighet, miljöpåverkan, hormoner, ålder och fel hudvårdsprodukter.

  Behandling

  När man har torr hy är det viktigt att inte bara tillföra huden fukt utan även fett. Rikligare cremer och närande koncentrat/oljor rekommenderas. Eftersom en torr hy lätt kan bli känslig och irriterad så kan man ibland behöva lugnande produkter för känslig hy. Var försiktig med peeling och använd endast enzympeeling gång per vecka. Applicera gärna en närande mask 2 gånger i veckan för extra omvårdnad. Det finns masker som man sover med som fungerar som en inpackning för torr hy.

 • Känslig hy

  Känslig hy kan vara lite transparant till utseendet. Har man känslig hy blir huden lätt irriterad och röd. Det som framförallt kännetecknar en känslig hud är att den har ytliga och vidgade blodkärl. Mängden och var de sitter det kan variera men ofta ser man dem på kinderna och upp på näsryggen. Det kan se ut som små eller stora spindlar, med en mittpunkt och tunna kärl som sprider sig ut från mitten eller mer som ett fint nät. Känslig hy är extra känslig för olika typer av påfrestning som värme, kyla, sol och torr luft. Även konsumtion av alkohol, kaffe samt rökning kan förvärra tillståndet. Känslig hud med ytliga kärl kan bero på olika orsaker men oftast är det ärftligt och kan ha förvärrats av ens leverne. Känslig hy kan du ha oavsett hudtyp. Känslig och reaktiv hy kan ibland yttra sig på liknande vis. En reaktiv hy är dock en hud som blossar upp och lätt blir rödflammig eller lätt reagerar på produkter. En reaktiv hy har inte alltid det klassiska kännetecknet för känslig hy, som ytliga kärl.

  Behandling

  Användning av fel typ av produkter under en längre tid kan förvärra tillståndet på en känslig hy.  En känslig hud måste skyddas noga mot solen, använd alltid produkter med hög solskyddsfaktor. När man behandlar en känslig hud så använder man alltid lugnande produkter som inte ökar cirkulationen. De flesta hudvårdsserier har speciella produkter för känslig hy. Även eksem och rosacea är känsliga hudtyper - dessa kräver dock specifika behandlingar. Rosacea är en sjukdom i de fina kapillärerna. Eksem är en inflammation i ytliga delar av huden, speciellt i överhuden. Alla typer av eksem är förenade med klåda, det är den tydligaste indikationen på att det är eksem.

 • Mogen hy

  Med åren tappar huden helt normalt sin spänst och elasticitet. Det finns olika typer av rynkor och linjer på huden. Langerslinjer är rynkor som kommit av åldern, alltså hudens normala linjer. De framträder när de kollagena fibrerna blir gamla och styva. Framförallt på grund av UV-strålning, miljöföroreningar och fria radikaler. Fria radikaler är farliga syremolekyler som angriper cellerna. Vi har även något vi kallar för mimiska rynkor. Det är skrattrynkor som uppstår när vi rynkar pannan eller liknande. Idag har de flesta hudvårdsserier olika typ av antiage-produkter anpassade för olika typer av åldrad hy, det kan vara inriktning på slapphud, rynkig hy, grå/livlöshy med mera. Utgå alltid ifrån din egen huds åldrande då du väljer antiage-produkt, för alla åldras vi olika.

  Behandling

  En mogen hy är ofta torrare och behöver extra fukt och skydd. Välj produkter som hjälper huden att reparera skador och som återfuktar väl. Antioxidanter är viktiga ingredienser att hålla utkik efter. De skyddar mot fria radikaler och reparerar cellerna i huden. Använd gärna produkter med AHA-syror, som har en utslätande effekt, då de avlägsnar gamla hudceller och stimulerar cellförnyelsen. Det viktigaste vid en behandling av mogen hy är att använda ett högt solskydd som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Ta även hänsyn till vilket hudtillstånd din hud är i. En mogen hy behöver extra vård, men kan behöva skräddarsydd anti-age behandling, exempelvis om huden är reaktiv.

 • Yttorrhet

  Yttorrhet är mycket vanligt och kan uppstå oavsett hudtyp. Om man trycker lätt på huden med fingertopparna uppåt och då ser att huden krackelerar eller rynkar sig lätt kan det vara ett tecken på yttorrhet. Har man till exempel blandhy/fethy som grund och även är yttorr så kan man uppleva att huden känns blank samtidigt som man känner sig torr. Man kan uppleva att makeup "äts upp" av huden under dagen. När huden blir torr på ytan så bildas ett "pansar" av den torra huden. Detta kan leda till att talg/sebum som normalt ska smörja hudytan inte kommer upp. Istället bildas en liten plita eller finne. Känner du dig yttorr så är det viktigt att tillföra huden mycket fukt. Ett bra sätt för att ta reda på om man är yttorr är att gå igenom denna checklista. Svarar du ja på flera av punkterna, ja då är du garanterat YTTORR.

  - Huden stramar och känns obalanserad
  - Huden känns torr fast du egentligen har en normal/bland/fethy
  - På eftermiddagen har makeupen ätits upp av huden
  - Huden är blank/fet och samtidigt stram/torr

  Ett vanligt misstag många gör; speciellt om man är blandad i huden, fet eller har akne, är att man överbehandlar huden eller använder för uttorkande produkter. Man kanske är rädd för att bli fet/blank eller få mer finnar och ökad talgproduktion. Det som händer när man överbehandlar eller inte tillför tillräckligt med fukt till en sådan hy är att man blir uttorkad på hudytan, alltså yttorr. För dessa hudtyper blir det lätt en ond cirkel. Det yttorra gör även att talget som skall ta sig upp ur våra hårsäckar och smörja vår hudyta inte kan göra det. Istället bildas en talgpropp. Många har just talgproppar och knottrig hy och upplever sig feta i och med det men har samtidigt denna torra hinna. Här gäller det att inte enbart använda produkter för fet hy utan gärna något talgreglerande och riktigt återfuktande för att komma till bukt med problemet. 

  Behandling

  Använd regelbundet en exfolierande produkt, som avlägsnar gamla hudceller och på så vis ökar upptagningen av näringsrika och återfuktande ämnen. Resultatet blir att huden får en mer jämn och klar hudyta. Tänk på att använda en exfoliering anpassad efter din hudtyp. AHA-syror har en mild peelande verkan och kan också förbättra fukthalten i huden. Applicera ett återfuktande serum under din dag/nattcreme, som ger fukt djupare ner i huden och använd gärna en fuktmask då och då, gärna nattetid. Se till att skydda huden med en mjukgörande creme vid kyla och vind. Det är också viktigt att din rengöring är anpassad efter detta hudtillstånd, testa en rengöring med mjölkig formula, som återfuktar och mjukgör och som inte rubbar pH-värdet i huden. Även en fet hy, blank hy och hy med akne kan bli yttorr och behöver fukt. Tips! Känner du dig blank och samtidigt torr så ska du inte använda en riklig fuktcreme utan en lätt fuktcreme med ett återfuktande serum under.

Logga in

Användarnamn

Glömt lösenord?
Mina favoriter(0)
Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Genom att stanna på sidan accepterar du vår policy gällande cookies.