Guider

Här hittar många användbara tips och trix om hur du ska använda dina produkter. Enkla steg för steg guider inom hudvård och makeup som ger dig professionella resultat hemma.

TIPS! Känner du dig osäker på vilka produkter du skall välja? Gör vårt gratis hudtest online så ger våra hudterapeuter dig en personlig produktrekommendation inom 3 dagar.

 • Allt om rakning

  Rakningens Historia

  Förr i tiden var rakning en av de vanligaste tjänsterna i frisersalongen. Många män kom för att raka sig nästan varje dag och ville absolut ha en egen borste och mugg.

  En av de främsta anledningarna var att det var billigt att raka sig på salong och dessutom ganska avslappnande, eftersom det alltid ingick ansiktsmassage. På egen hand var det svårt att sköta och använda rakkniven. Det var även tidskrävande och inte särskilt skönt, för de flesta hade väldigt lite erfarenhet av att ta hand om knivbladet.

  Rakning var en lukrativ verksamhet för frisörerna fram till början av 1900-talet, då den första rakhyveln lanserades. De som verkligen kunde konsten att raka sig har sedan dess blivit allt färre - fram tills i dag. Nu har alla möjlighet att bli experter och här ger vi dig den ultimata guiden till den perfekta rakningen!

  Använda en rakkniv

  • Öppna rakkniven - Bladet ska peka bort från kroppen.
  • Grepp - Främre handen
   • Tre fingrar framför handtaget och tummen placerad på bladet
   • Vänd handflatan mot dig och lägg lillfingret framför tången.
  • Grepp - Bakre handen
   • Tre fingrar framför handtaget och placera tummen på bladet. Vänd handflatan mot dig och lägg lillfingret framför tången.
  • Kontrollera greppet - Låt handen vara avslappnad så att handtaget kan röra sig fritt, samtidigt som du har kontroll över bladet.
  • Öva på tekniken -  Lägg bladet plant mot handens baksida och dra försiktigt nedåt. Luta bladet något (omkring 20 grader) och dra försiktigt nedåt igen.

  Detta är de grundläggande punkterna för hur man hanterar en rakkniv. Men kom ihåg att det viktigaste är att du är lätt på handen.

  Vad händer med huden när du rakar dig?

  Enkelt uttryckt är rakning en form av mekanisk polering (exfoliering). Rakning kan leda till synlig irritation och göra att huden blir överexfolierad. Det kan även rubba hudens lipidbalans. När hudens lipidnivåer minskar förlorar huden mer fukt. Då blir den torr, flagnar och spricker med känsligare hud som följd.

  Huden kan även bli torr i de undre hudlagren om lipidbalansen rubbas. Torr hud fungerar sämre rent fysiologiskt, särskilt de enzymer som styr fjällning.

  Torrhet ökar dessutom risken att du drabbas av olika hudproblem när du rakar dig, till exempel pseudofolliculitis barbae (inåtväxande hårstrån och hårsäcksinflammationer), sveda och ökad känslighet.   

  De tre vanligaste rakningsproblemen som påverkar huden

  De vanligaste hudproblemen är:

  1. Pseudofolliculitis Barbae (inåtväxande hår)
  2. Hudirritationer
  3. Kraftig skäggväxt

  Pseudofolliculitis Barbae (Inåtväxande hårstrån och hudirritationer)

  När hårstråna skärs av och sedan växer tillbaka i fel vinkel får du inåtväxande hår. När du rakar dig kan hårstråna tvingas tillbaka in i sina hårsäckar eller lägga sig dubbelt. Hårstråna kan även växa in i en andra hårsäckar. Kroppen identifierar det inåtväxande hårstråt som ett främmande föremål (precis som den gör om du får en sticka) och utlöser en inflammatorisk reaktion. Då kan det uppstå rodnad, klåda och en liten upphöjning som påminner om en varfylld finne.

  För att motverka inåtväxande hårstrån ska du börja med att exfoliera med både mekaniska och kemiska peelingkrämer innan rakning. Mekanisk peeling kan utföras med till exempel pyttesmå kiseldioxidkorn som effektivt exfolierar och förbereder huden för rakning och lyfter upp hårstråna. Kemisk peeling innehåller bland annat mjölksyra och salicylsyra som avlägsnar döda hudceller, lyfter upp inåtväxande hårstrån och verkar mjukgörande och utslätande. Retinol bidrar också till exfolieringen av livlösa hudceller från ytan. Antiseptiska essentiella oljar från tea tree och eukalyptus rengör huden och porerna och förhindrar att porerna täpps igen. Läs mer om The Face Scrub om du vill veta mer om hur du förbereder rakningen på bästa sätt.

  Hudirritationer

  Hudirritationer kan uppstå på flera sätt: om du rakar med fel teknik, för nära, för snabbt eller med slö kniv eller om du inte sköljer kniven tillräckligt noga mellan dragen (och lämnar rester på bladet). Huden kan också bli irriterad vid torrakning, om du tar bort för mycket hud vid rakningen, om du använder för lite rakkräm eller liknande eller om du rakar mothårs eller på områden som redan är irriterade eller extra känsliga.

  Hudirritationer är en hudinflammation som kan klassificeras som en typ av kontaktallergi. Det är en reaktion som kan uppstå när huden utsätts för vissa ämnen och ingredienser, oavbruten friktion (rakbladet mot huden) och vatten. Symtomen är rodnad och en brännande, kliande och stickande känsla. Irritationerna kan vara milda och obehaget och rodnaden varar då bara i ett par timmar. De kan också klia och vara inflammerade i flera dagar och påminner då om utslag eller skrubbsår. De kan också visa sig som blåsor.

  Om huden ständigt utsätts för irriterande åtgärder som leder till inflammation åldras huden i förtid. Utöver alla symtom som en person med överkänslig hud drabbas av kommer huden alltså även att åldras snabbare.

  Ingredienser som vetegroddar, jästextrakt och silikon bevarar hudens naturliga skyddande lipidlager och förebygger hudirritationer, rodnad och mekanisk exfoliering under rakningen. Aloe Vera lugnar huden och främjar hudens reparerande förmåga. Sojabönsolja, E-vitamin och essentiella oljor från till exempel sambucus (fläder) och achellia (rölleka) stärker hudens naturliga försvar och motverkar skador från fria radikaler. Både The Shave Oil och The Shave Cream innehåller vetegroddsolja, som skyddar huden mot irritationer.

  Kraftig skäggväxt

  Beroende på gener och hormoner har alla män olika kraftigt eller tjockt skägg. Män med kraftig skäggväxt är mer utmanande att raka eftersom hårstråna oftare täpper igen rakhyveln. Eller så är rakbladet inte tillräckligt vasst för att skära av hårstråna, vilket gör att rakningen blir mer smärtsam och bladet sliter tag i hår och hud. Därför drabbas män med kraftig skäggväxt oftare av stickande känslor, klåda, rodnad och skärsår.

  För att rakningen ska bli skönare för män med kraftig skäggväxt måste skägget mjukas upp, hårstråna lyftas och huden skyddas med en rakningsprodukt. Men i de flesta produkter ingår ingredienser med hög alkalihalt, som är mjukgörande och lyfter stråna, men gör huden torr, stram och irriterad.  

  För att mjuka upp och lyfta stråna utan att skada huden är det bra att använda produkter innan och under rakningen som innehåller kamfer, ett naturligt bakteriedödande ämne som stärker huden. Produkter med kryddnejlikolja lyfter hårstråna, öppnar porerna, gör skäggstråna mjukare och förhindrar att bladet drar och sliter tag i håret. Glycerin och natriumhyaluronat gör att bladet glider bättre och vetegrodd- och jästextrakt motverkar irritation och rodnad. Både The Shave Oil och The Shave Cream innehåller vetegroddsolja, som skyddar huden mot irritationer

  Raka medhårs/Raka huvudet

  Det är inte bara viktigt att använda rätt produkter för din hud- och skäggtyp, utan det är även viktigt att raka medhårs (samma riktning som hårstråna växer). Stråna kan växa i olika riktningar på olika ställen i ansiktet - särskilt på halsen. Eftersom varje person har ett unikt mönster är det viktigt att vara uppmärksam på riktningen. Längst ned på halsen är det vanligt att riktningen ändras, i stället för att växa nedåt växer de stråna ofta bort från hakan eller till och med uppåt. Samma sak gäller ofta utkanterna på polisongerna. Om utväxten är för lång eller om du precis har rakat dig, så att du inte kan se mönstret, raka dig och vänta 1-3 dagar. Då kan du dra handen över utväxten för att känna i vilken riktning hårstråna växer.

  Har du kraftig skäggväxt kan du raka mothårs. Första rakningen ska emellertid göras medhårs. Då är hårstråna kortare och det är inte lika troligt att de börjar växa inåt. När medhårsrakningen är klar ska alla produkter appliceras igen innan rakningen kan fortsätta mothårs.

  Samma riktlinjer som när du rakar ansiktet och halsen gäller när du rakar huvudet. Det är viktigt att använda rätt produkter innan, under och efter rakningen (särskilt med solskyddsfaktor) för att huden ska må bra och för att undvika de vanligaste bieffekterna från rakning. Det är viktigt att du är uppmärksam på hur håret växer även när du rakar huvudet.

  Trycket när du rakar är också avgörande för att förhindra skärsår, irritationer och rodnad. Om du trycker för hårt blir rakningen inte nära, den hjälper bara till att ta bort hudceller och skapar hudirritationer. Om bladet är tillräckligt vasst räcker det med ett mycket lätt tryck för att ta bort håret. Dra med jämna och lugna rörelser när du rakar - omkring 2-5 cm varje gång.

  De 5 gyllene stegen till "Gentrifiering"

  1. Föreberedelsen

  Att förbereda sig väl är alltid det första steget mot en perfekt rakning. Badda först ansiktet med varmt vatten och tvätta sedan ansiktet med en ansiktsrengöring. Använd alltid varmt vatten när du fuktar ansiktet under rengöring och exfoliering, eftersom detta gör skäggstubben mjukare och öppnar porerna. Skölj sedan av ansiktsrengöringen med ljummet vatten för att stänga porerna. Vi rekommenderar att använda Face Wash i serien The Essentials Range för att rengöra huden och avlägsna eventuella bakterier som sitter under hudytan. Vi rekommenderar också att använda Face Scrub i The Essentials Range var tredje dag för att exfoliera huden och ta bort orenheter.

  Tips:

  Raka dig alltid efter att ha duschat, om du har möjlighet, eftersom detta öppnar porerna. Raka dig aldrig före duschen.

  2. Smörjningen

  Genom att använda rakolja före rakningen smörjer du huden och ger den ett tunt skyddande lager som gör att rakbladet glider lätt. Perfekt för känslig hud och kraftig skäggväxt. Genom att smörja huden i det här stadiet undviker du problem med hudirritationer senare. För bästa resultat, tryck ut en liten mängd rakolja och gnid in den i ansiktet. Dra sedan hyveln medhårs. Vi rekommenderar rakoljan i The Essentials Range, som är oerhört rik på naturliga, eteriska oljor, för att mjuka upp och skydda skäggstubben före rakningen.

  Tips:

  För utökat skydd, applicera några extra droppar på de mest känsliga hudområdena och låt huden absorbera oljan före nästa steg.

  3. Intvålningen

  Om du har en rakskål, tryck ut lite rakkräm i skålen och vispa upp den till ett lödder (eller tryck ut lite rakkräm i din handflata). Det bästa sättet att löddra upp din rakkräm är att doppa spetsen på din rakborste (om du har någon) i varmt vatten och sedan vispa upp rakkrämen till ett lödder. Om du använder dina händer, löddra försiktigt upp rakkrämen med några droppar vatten i dina handflator och applicera löddret på ditt ansikte med cirkulära rörelser.

  The Shave Cream ger dig en hudnära och behaglig rakning, eftersom den mjukar upp och lyfter skäggstubben. Vi rekommenderar att du använder rakkrämen i The Essentials Range tillsammans med rakskålen och rakborsten från The Gentry Grooming Co för att lyfta skäggstubben före rakningen.

  Tips:

  En rakborste lyfter skäggstubben och förhindrar inåtväxande hårstrån.

  4. Rakningen

  När du nu har nått det här stadiet i rakningen är det viktigt att raka mothårs för att få en så hudnära rakning som möjligt. Men om du har en känslig hud kan du raka medhårs för att undvika hudirritationer. Tvåla först in ansiktet med rakborsten i en upp och nedåtgående rörelse och fördela löddret jämnt. Se sedan till att välja en rakhyvel som passar din hudtyp och som har rätt vikt och bra balans. Det är viktigt att värma rakhyveln i varmt vatten före och under rakningen (för att den inte ska sättas igen).

  Tips: Använd så varmt vatten som möjligt, eftersom det varma vattnet får metallbladet i din rakhyvel att utvidgas och den vassa eggen att bli ännu lite vassare.

  Nästa steg är att dra rakhyveln över huden samtidigt som du spänner huden med den lediga handen. Börja vid polisongerna och raka nedåt på en sida, upprepa sedan detta på den andra sidan. Du bör raka partiet över överläppen sist eftersom skäggstubben är tjockare där och ju längre rakkrämen får verka, desto bättre är det. Var extra försiktig i det känsliga nackområdet. Raka endast lätt här för att undvika hudirritationer. Var noga med att inte trycka rakhyveln får hårt mot huden, eftersom detta kan leda till hudirritationer och inåtväxande hårstrån.

  Tips: För en professionell touch innan du börjar rakningen, fukta en liten handduk och lägg den i mikrovågsugnen i 30-45 sekunder (beroende på ugnseffekten). Placera handduken över ansiktet under 10 sekunder för att öppna porerna.

  5. Eftervården

  Att återfukta huden efter rakningen är ett av de viktigaste momenten i en lyckad rakning. Rengör först ansiktet med varmt vatten för att ta bort och lösa upp den resterande rakkrämen. Skölj sedan ansiktet i kallt vatten för att stänga
  porerna. Badda huden med en ren handduk. Kom ihåg att inte gnida ansiktet med handduken, eftersom detta irriterar huden. Slutligen, återfukta huden med Face Balm i The Essentials Range genom att badda hela ansiktet för att huden ska kännas styrkt och fräsch. Använd aldrig alkoholbaserade produkter eller parfymer på huden efter rakningen, eftersom detta torkar ut huden och kan leda till infektioner; om du vill använda en parfym, applicera den helt enkelt bakom öronen.

  Tips:

  Dränk en liten handduk i kallt vatten. Vrid ur vattnet och placera handduken över ansiktet för att stänga porerna innan du använder balsamen.

  Vill du veta mer? Kontakta Skincity direkt.

  Konsultera gärna en hudterapeut för att få en bra produktmix som passar just din hud.

  På Skincity finns alltid utbildade hudterapeuter att fråga om hjälp via mail eller telefon. Kontakta oss på info@skincity.se eller ring 08-68 400 100 (10-15 vardagar). Du kommer få prata med en utbildad hudterapeut.

 • Bli solsmart

  Det är viktigt att vara försiktig i solen. För mycket solexponering är den allra vanligaste orsaken till hudcancer.

  Hudens pigment spelar stor roll. En ljusare hudton drabbas lättare av hudförändringar och hudtumörer på grund av solexponering än en mörkare ton där pigmentet har en viss skyddande effekt. Att bli bränd av solen anses vara den viktigaste orsaken till malignt melanom. Medan andra hudcancerformer ofta kommer på grund av ackumulerade solskador på grund av solbestrålning i huden, det vill säga den sammanlagda tiden solens strålar nått huden.

  Att tänka på när du vistas i solen

  • Undvik solexponering mellan 11.00 - 15.00 under sommarhalvåret, speciellt om du har ljus och/eller känslig hud.
  • Bär solhatt och kläder om du vistas i solen mellan 11.00 - 15.00.
  • Använd solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor SPF 30 och 50 rekommenderas. Applicera ofta och rikligt. Det har avgörande betydelse.
  • Sola inte solarium.
  • Barn bör skyddas extra mot solens strålning eftersom barns hud är extra känslig. Applicera ofta och rikligt. Det har avgörande betydelse.
  • Håll koll på dina leverfläckar och nytillkomna hudförändringar, undersök alla sår som inte läker. Kontakta alltid en hudläkare om du känner dig osäker eller orolig.

  Applicera rätt!

  • Stryk på 15 minuter innan solning
  • Var frikostig (2 mg per kvadratcentimeter hud)
  • Kontrollera att solskyddet täcker hela kroppen
  • Stryk på solskydd varannan timme och efter varje bad

  Härliga farliga sol!

  Vad händer med huden i solen?
  Solbränna är hudens försvar mot UV-strålning. UV-strålningen gör att hudens hornlager blir tjockare, pigmentproduktionen ökar och pigmentet blir mörkare.

  Hudens känslighet för solen påverkas bland annat av hudens pigment, tid av solexponering och UV-strålningens styrka. Omfattande solexponering under lång tid ökar risken för maligna och pre-maligna hudtumörer så som malignt melanom, basalcellscancer, skivepitelcancer och aktinisk keratos. Det gör dessutom att huden åldras i förtid - huden blir tjock, slapp och rynkig.

  Ju längre tid i solen desto större är risken för solbränna. Det första tecknet på en akut solskada är rodnad och stickningar i huden. Vad som då skett är att huden utsatts för mer UV-strålning än den hunnit/kunnat bygga upp skydd mot. Det som händer i cellerna är att arvsmassan (DNA) skadas. Huden har reparationsmekanismer, men om solskadorna är många och sker under flera år, så räcker inte reparationerna till och cellerna kan börja växa mer okontrollerat.

  Det är mycket viktigt att vara försiktig i solen. I liten mängd har solens strålar positiva effekter. Solljuset har en viktig roll i bildandet av D-vitamin i huden. D-vitamin är viktigt för en normal tillväxt och benstruktur. Framför allt äldre personer som inte alls vistas i solen löper större risk för benskörhet och benbrott än den som vistas i sol regelbundet. Solen är livsnödvändig samtidigt som den kan vara livsfarlig.

  Värt att veta om UV-strålning
  UV-strålning (ultraviolett strålning) är elektromagnetisk strålning som avges från solen. Strörre delen av UV-strålningens våglängder är kortare än våglängderna hos synligt ljus. UV-strålning delas in i grupper; UVA, UVB och UVC. De tre olika typerna av UV-strålning påverkar huden på olika sätt. UVA-strålning står för den största delen av solens strålar och är den strålning som tränger djupast ner i huden, gör pigmentet brunt och gör huden rynkig. UVB-strålning är de strålar som gör att vi bränner oss, och ger skador på DNA. Dessa strålar stannar i överhuden. De stimulerar pigmentcellerna att bilda nytt pigment. De är starkast mitt på dagen och tränger inte igenom fönsterglas. UVC-strålning är mycket stark men filtreras helt bort av ozonlagret. Ozonlagret filtrerar också bort det mesta av UVB-strålningen.

  Vad innebär SPF?
  SPF - solskyddsfaktor - anger hur mycket längre du kan vara i solen innan du blir röd i förhållande till om du inte använder något solskydd alls. Det innebär alltså att om du blir röd efter att ha vistats i solen i 10 minuter, betyder SPF 6 att du klarar dig i solen i en timme istället utan att bli röd. Detta är dock under förutsättning att ett tjockt lager smörjts in och att man inte badat utan att smörja in sig igen.

  Huden i ansiktet är känsligare än huden på övriga kroppen. Därför bör man alltid ha högre solskyddsfaktor i ansiktet. Använd gärna SPF 30 eller 50 i ansiktet. Använd alltid solkräm som skyddar både mot UVA och UVB.

  Kläder skyddar bra mot solens strålar. En vit skjorta/blus motsvarar SPF 7. Jeans ger totalt skydd.

  Om man har dagkräm med spf 15 och foundation med spf 15 blir det spf 30 då på huden?

  Nej tyvärr fungerar det inte så. Om man applicerar en foundation över solskyddet kommer det att ske en spädning. Använder man en foundation utan SPF kommer solskyddet att minska ännu mer eftersom det enbart kommer att ske en spädning utan någon tillsatts av någon solskyddande ingrediens. Därför är det bättre att ha en foundation med SPF då detta kompenserar för utspädningen. Om man applicerar mineralpuder med SPF ovanpå kan man förvänta sig att solskyddets SPF 30 består eller SPF tom ökar. Puder bidrar inte till en spädning likt en foundation. Vill man verkligen skydda sig är således mineralpuder med högt SPF det bästa sättet. Om du har foundation rikligt och helt täckande så kanske inget SPF behövs under om du inte planerar att vistas hela dagen ute i solen. Har man ej sin foundation helt täckande bör man ha SPF 30 under.

  Brun utan sol

  Fuska dig snygg med Brun utan sol. Nedan hittar du de "brun utan sol"-produkter som passar din hudtyp bäst.

 • Därför bör du peela huden

  Att peela huden för att få en fin hud är viktigt. Det är dock viktigt att inte överexfoliera huden. Behandlingar som enzympeelingar, syrapeelingar och kornpeelingar som används på rätt sätt med hänsyn till den hudtyp man har gör huden vacker. Tänk dock ALLTID på att skydda din hy med UV-skydd då huden blir extra solkänslig efter exfoliering.

  Här ger vi dig riktlinjer om vad man bör tänka på vid exfoliering.

  Lite kort om huden

  Vår hud bildar och stöter bort miljontals celler varje dag. Detta innebär att döda hudceller avlägsnas från hudytan samtidigt som cellnybildning stimuleras - alltså naturlig exfoliering. Våra hudceller bildas i överhudens understa lager. Därefter vandrar cellerna mot ytan och blir allt hårdare. De förlorar också sin fukt och faller så småningom av från hudytan, en process som kallas deskvamation.

  Syftet med denna naturliga process är att hålla hudens skyddsbarriär intakt. Dessutom stöts också skadade och förorenade celler bort, celler som kan innehålla bakterier och andra mikroorganismer. De ytliga cellerna faller inte alltid av snabbt och lätt, utan de kan ge en torr och gråmatt hudyta samt orsaka tilltäpptheter (pormaskar och akneliknande utslag). Med professionell exfoliering hos hudterapeut och med hemmaprodukter kan dessa hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram. Huden blir jämnare och ser fräschare ut.

  Fet problemhy: Personer med fet problemhy bildar många fler döda hudceller än personer med normal hy. Detta innebär att rätt utförd exfoliering kan vara till stor nytta för dessa individer. Hydroxisyror är vanligen det mest effektiva alternativet, då de hjälper till att få bort döda hudceller och förhindrar döda hudceller från att täppa till porerna. Undvik däremot skrubbpeelingar, som kan riva hål på akneliknande utslag och i dessa fall orsaka mer problem samt känslighet.

  Åldrande hy: När vi är unga förnyas våra celler var 12:e till 19:e dag. Med stigande ålder går dock denna process allt långsammare, bland annat eftersom "limmet" som håller samman cellerna blir allt mer kompakt och svårupplöst. Huden får då allt svårare att göra sig av med döda hudceller som istället ansamlas på hudytan och ger en matt, grå hud med sämre spänst. I genomsnitt tar cellförnyelsen 28-35 dagar i medelåldern och upp till 90 dagar hos äldre personer.

  Exfoliering är särskilt effektiv vid förtida åldrad hud samt hos äldre personer, då detta stimulerar cellförnyelsen fortare än vad huden klarar själv.

  Hyperpigmentering: Hyperpigmentering innebär en brun missfärgning av huden. Orsaken kan vara en ökning av halten pigment (melanin), en ökning av antalet pigmentproducerande celler (melanocyter) eller restpigment från en annan substans som kroppen exponerats för. Exfoliering hjälper till att snabbare få undan pigmenterade celler och underlättar för pigmenthämmande ingredienser att penetrera.

  Torr, fuktfattig hud: När huden är fuktfattig blir det glipor i dess yttre skyddsbarriär. Genom exfoliering får man effektivt bort döda hudceller, och mjukgörande och fuktgivande substanser kan penetrera djupare i huden. Samtidigt stimuleras nya celler att vandra upp till hudytan, där de bidrar till att bevara fukthalten i huden. På så sätt kan exfoliering förbättra torr och fuktfattig hud.

 • Färga ögonbrynen

  Det du behöver:

  • Refectocil brynfärg, den är den bästa tycker vi.
  • Väteperoxid 3%
  • Vaselin
  • Orange pinne
  • Liten makeup-pensel
  • Ögonbrynsborste
  • Liten vass sax
  • Liten glas-kopp eller annan liten kopp
  • En vass pincett
  • Ett hudfärgat puder (ej mineralpuder)
  • Lite papper att lägga ut som skydd på handfatet

  Steg 1

  Rengör huden runt brynet så att den är helt ren och torr. Borsta ögonbrynshåret rakt upp med bryn-borsten och toppa eventuella långa strån med en liten vass sax.

  Steg 2

  Tag det hudfärgade pudret och applicera rikligt runt hela ögonbrynet. När du gör detta så lägger sig pudret runt stråna och gör dem tjockare och mer greppvänliga för plockning.

  Nu gör du en grov ansning, finputsningen kommer senare. Noppa bort alla små hår under ögonbrynet. Är det några ludna fjun ovanför så kan du ta dem med men var noga med att inte plocka för nära brynet på ovansidan det kan deformera hela brynets utseende. Nu plockar du bara hår som så att säga inte tillhör brynet eller påverkar brynets form. Bara allt fjun som är svåra att se men finns där och ger ett lite ludet intryck samt några mörka som kommit på villovägar. Ögonskuggan kommer dessutom att sitta mycket snyggare när det är rent. Du kan dutta på med puder ett par gånger tills du verkligen fått bort allt.

  När du noppar bör du fixera huden för att begränsa påfrestning och efterföljande blödning och svullnad. När du fixerar lägger du pekfingret och långfingret mot huden och spänner huden medan du noppar. Investera i en bra pincett. Rubis har de bästa. De håller en evighet om du ser till att alltid sätta på det lilla locket på den spetsiga delen.

  Steg 3

  Tvätta av pudret så huden återigen är ren och torr. Tryck ut lite vaselin på en bit papper och pensla det runt och en liten bit från ögonbrynet. Detta förhindrar färg att fastna på fel ställen. Får du färg utanför brynet så tar du bara den lilla penseln med lite vaselin på och borstar bort.

  Steg 4

  Nu är det dags att blanda färgen. Vi rekommenderar refectosils brynfärg. Du kan justera intensiteten på färgen med hjälp av tiden den ligger på. Tag omkring 1 cm färg i en liten kopp. Rör om färgen med den orangefärgade pinnen så att det blir en jämn creme. Därefter droppar du i 5 droppar väteperoxid 3%.

  Steg 5

  Nu ska färgen appliceras på brynet som är borstat som du önskar att det ska se ut. Nu har du möjlighet att skapa lite. Framhäva det du tycker om och tona ner det du inte tycker om. Detta är mitt favoritsteg. Jag skulle aldrig kunna göra en brynfärg som hudterapeut på salong på 20 minuter. Jag måste pilla och dutta tills det är perfekt och då tar det sin lilla tid.

  Börja längst ut på brynet, närmast tinningen och arbeta dig sedan in mot fransroten. Om det blir för mörkt närmast fransroten, vilket det lätt kan bli, så kan man lätt se arg ut. Vill du ge brynet ett litet lyft så tänk på hur du lägger färgen - det går att lägga tyngdpunkten på olika ställen för att skapa ett dynamiskt ögonbryn. Var noga med att inte göra för runda former. Tänk en svanvinge!

  När du duttat ut färgen så gå efter med penseln med vaselin och dra längs kanterna så att det blir raka och snygga konturer. Skapa ett perfekt bryn. Se till så att färgen ligger tjock där den ska och att du tryckt ner den ända till huden.

  Gör det ena brynet först och sen det andra.

  Steg 6

  När du gjort båda brynen så tag penseln med vaselin och spegla från sidan ovanifrån underifrån och se till att alla kanter är raka. Låt färgen verka alltifrån 2-10 minuter.

  Steg 7

  Tag pinnen igen och dra av färgen. Börja på det första brynet och vänta en liten stund - ta sen det andra.

  Tvätta sedan av. Tycker man att det fastnat för mycket på huden och inte gillar det kan man direkt efter köra en enzympeeling, som Daily Microfoliant eller Silky Peeling Powder.

  Steg 8

  Tag nu brynborsten och pincetten och kolla om du behöver justera formen något (plocka underifrån). Noppa bort alla oönskade små strån som eventuellt blivit kvar samt fila till formen och kolla så att ögonbrynen slutar och börjar ungefär på samma ställe på båda sidorna.

  Om du upptäcker att du har ett "hål" i ögonbrynet, det vill säga en liten kal fläck där det är glesare med hår. Droppa då i lite extra väteperoxid i den färg som är kvar och punktbehandla brynen. Tryck ner färg på huden, så att du färgar huden på det området lite extra och låt verka ett par minuter.

  Ta Daaaa! Nu borde du ha grymma bryn! Lägg gärna på en svalkande och lugnande ögoncreme efteråt och glöm inte själva ögonbrynen. Ge dem lite creme så att de inte blir torra och tråkiga utan mjuka och följsamma.

   

 • Graviditet & Hudvård

  Alla märken säger olika vad gäller syraprodukter och graviditet och det finns inga klara regler vad som gäller. Detta beror på att det inte finns tillräckligt med forskning kring det. Med tanke på att det händer mycket hormonellt med en blivande mamma rekommenderar vi försiktighet med kraftfulla produkter.

  En del syra-märken menar att man kan använda alla deras produkter, en del rekommenderar inte att man använder deras produkter alls och en del har vissa restriktioner. Dock finns inga bevis på att något skulle vara skadligt för barnet/fostret. En anledning till försiktighet är som sagt att det händer så mycket med huden rent hormonellt när man är gravid. Man kan bli extra känslig, få kraftiga pigmenteringar, plitor, torrhet och så vidare. Beslutet ligger dock alltid hos den blivande mamman. Det finns märken som menar att man måste avstå från alla deras produkter vid graviditet/amning trots att vissa produkter ej innehåller syror. Ofta kan detta handla om att man är rädd att bli stämd för något och vill hålla ryggen fri. Även om det egentligen inte föreligger någon risk.

  A-vitamin och graviditet

  Generellt gäller samma som ovan.  Det handlar främst om att det händer mycket med huden på en gravid kvinna och man kan även bli extra känslig, därav restriktionerna. Vi applicerar ju produkterna på ett väldigt litet område på kroppen. Så här säger Karin Strååt som är läkare, specialist i allmänmedicin.

  "Under de tre första månaderna i graviditeten när organen utvecklas ska man som gravid vara försiktigt med olika läkemedel. När det gäller receptfria krämer som används på mindre hudytor och inte på hela kroppen, är det mycket osannolikt att någon mängd att räkna med kommer ut i blodet. 

  Det finns ingen forskning som visar att livsmedel med högt innehåll av A-vitamin kan orsaka fosterskador. Det finns beskrivet i några fall att mycket stora intag av kosttillskott som innehåller A-vitamin skulle kunna ge fosterskador, men det är inte klarlagt om det finns ett verkligt samband.

  Det finns syntetiskt framställda A-vitaminpreparat som heter isotretionin och tretinoin. Isotretionin finns i Roaccutan, tabletter som kan skrivas ut mot akne av hudläkare. Detta är ett läkemedel som inte ska tas av gravida eftersom de kan vara fosterskadande. Tretinoin finns i den receptbelagda krämen Aberela, som också används mot akne."

  Det är alltså upp till mamman att ta ett eget beslut hur hon önskar göra. Känner man minsta oro så bör man avstå helt. Om inte annat för att slippa fundera mer på det under dessa 9 månader då man har tillräckligt att tänka på ändå. Det vi främst rekommenderar att vänta med är produkter som behandlar pigment och starkare produkter med kraftig exfolierande effekt på huden. Lämpligt kan vara att vänta till efter graviditet när huden stabiliserat sig lite efter alla hormonsvängningar. Huden förändras mycket under graviditeten så det är bättre att vänta några månader med de mest aktiva produkterna.

 • Så lyckas du med brun utan sol

  6 Gyllene regler för att lyckas med din BUS

    • Välj en BUS som är i ton med din egen hud. (Mörk, ljus, kall eller varm).
    • Peela området innan du börjar. Var noga med partier som är extra torra som armbågar, knän och vid fotknölarna.
    • Applicera en återfuktande body lotion eller ansiktscreme över området och låt den absorbera något innan du går vidare till nästa steg.
    • Applicera din BUS med masserande rörelser och var noga med att "sudda" lätt med händerna vid kanter och övergångar.
    • Om du applicerar BUS i ansiktet var noga med att inte få BUS på ögonbryn och applicera sparsamt ovanför läpparna och mellan ögonbrynen. Sudda gärna med lite kleenex vid hårfästen, ögonbryn och runt läppar och näsvingar. Tvätta händerna noga med tvål så att du inte blir brun i handflatorna.
    • Sätt inte på dig några tajta kläder den närmsta timmen. Lägg heller ingen makeup under denna tid. Detta för att behandlingen ska få gå in ordentligt.

  KLART! Enkelt va? Sen kan man återapplicera så ofta som önskas för att nå den färg man vill ha. Vi rekommenderar dock att man var 7-10 dag gör en peeling och börjar på ny fräsch kula. I alla fall i ansiktet. På kroppen kan det gå något längre mellan peelingarna.

 • Lär dig vaxa rätt hemma

  Om hårborttagning och hår

  Det finns olika tillvägagångssätt för att ta bort hårstrån. Det ena kallas depilation, då tas hårstråt bort temporärt genom vaxning, rakning, klippning eller olika depilationskrämer. Normalt är att vaxa med 1-3 månaders mellanrum.

  Det andra kallas epilation. Här tas hårstråt bort permanent med roten genom elektrisk epilation, även kallat diatermi.

  Håret har olika växtfaser. De kallas för anagenfas (tillväxtfas), katagenfas (övergångsfas) och telogenfas (vilofas). Om man nyligen rakat sig innan man vaxar så kommer man ganska snart efter vaxningen få utväxt av vissa hårstrån. Efter 1 månad kan du få bra resultat, då har många av hårstråna kommit upp till ytan. Ju längre du väntar desto mer hår får du med när du vaxar och du slipper små hår som kommer upp strax efter.

  Det är viktigt att man är noga med förberedelser och tillvägagångssätt när man depilerar så att inte hårsäcksinflammationer uppstår.  En hårsäcksinflammation innebär att håret växer inåt, kapslar sig och ligger och skaver med inflammation i hårsäcken som följd.

  Om man vaxar regelbundet så:

  • Tar det längre tid för håret att växa ut
  • Det blir på sikt glesare
  • Strået blir tunnare
  • Man tröttar ut hårsäcken med tiden

  Att tänka på innan man vaxar

  Undvik att vaxa strax före eller under menstruation, då är huden mycket känslig. Man är i regel mer smärtkänslig vid dessa tillfällen och oväntade reaktioner kan uppstå. Smörj ej in området på huden som du ska vaxa samma dag som du planerar att vaxa dig.

  Förberedelser innan vaxning

  När man vaxar med remsa så rekommenderas ofta att man talkar huden lätt innan man vaxar. Detta för att talken suger upp fukten från huden om man svettas (speciellt viktigt på sommaren), annars fäster inte vaxet lika bra. Talket fungerar även som ett skydd för överhuden och gör den lite tjockare.

  3 gyllene regler för en lyckad vaxning

  • Applicera medhårs
  • Fixera huden (ta ena handen och tryck/håll i huden)
  • Dra bort vaxet mothårs

  Att tänka på efter vaxning

  • Smörj ej in huden under ett dygn efter vaxningen
  • Du bör ej värmebehandla, sola, bada i klorerat vatten eller bubbelbad där infektionsrisken är stor på 24h efter vaxning
  • Använd ingen deo på 24h (om du vaxat armhålan)

  Var försiktig om:

  • Du har extremt tunn, känslig hud eller irriterad hud
  • Du nyligen solat eller gjort annan värmebehandling

  Du bör inte vaxa om:

  • Du har någon form av hudsjukdom, eksem, sår eller allergi
  • Du har åderbråck eller blåmärken
  • Du har färska ärr
  • Du samtidigt epilerar
  • Du har pacemaker (med tanke på smärtan vid vaxning, detta får man själv avgöra)

  Våra professionella vax från Bliss!

  fuzz-off - En hårborttagningscream med fräsch doft som effektivt tar bort fjunen över läppen på kinder och haka i ett enkelt steg på ca 3 minuter. Unik tvåsidig applikator som underlättar jobbet!

  Hudterapeuten Tipsar! Perfekt för dig som inte tål smärtan av vax men ändå vill vara hårfri! Snabbt och enkelt, perfekt för oönskad "mustasch".

 • Raka rätt

  De 5 gyllene stegen till "Gentrifiering"

  1. Föreberedelsen

  Att förbereda sig väl är alltid det första steget mot en perfekt rakning. Badda först ansiktet med varmt vatten och tvätta sedan ansiktet med en ansiktsrengöring. Använd alltid varmt vatten när du fuktar ansiktet under rengöring och exfoliering, eftersom detta gör skäggstubben mjukare och öppnar porerna. Skölj sedan av ansiktsrengöringen med ljummet vatten för att stänga porerna. Vi rekommenderar att använda Face Wash i serien The Essentials Range för att rengöra huden och avlägsna eventuella bakterier som sitter under hudytan. Vi rekommenderar också att använda Face Scrub i The Essentials Range var tredje dag för att exfoliera huden och ta bort orenheter.

  Tips:

  Raka dig alltid efter att ha duschat, om du har möjlighet, eftersom detta öppnar porerna. Raka dig aldrig före duschen.

  2. Smörjningen

  Genom att använda rakolja före rakningen smörjer du huden och ger den ett tunt skyddande lager som gör att rakbladet glider lätt. Perfekt för känslig hud och kraftig skäggväxt. Genom att smörja huden i det här stadiet undviker du problem med hudirritationer senare. För bästa resultat, tryck ut en liten mängd rakolja och gnid in den i ansiktet. Dra sedan hyveln medhårs. Vi rekommenderar rakoljan i The Essentials Range, som är oerhört rik på naturliga, eteriska oljor, för att mjuka upp och skydda skäggstubben före rakningen.

  Tips:

  För extra skydd, applicera några extra droppar på de mest känsliga hudområdena och låt huden absorbera oljan före nästa steg.

  3. Intvålningen

  Om du har en rakskål, tryck ut lite rakkräm i skålen och vispa upp den till ett lödder (eller tryck ut lite rakkräm i din handflata). Det bästa sättet att löddra upp din rakkräm är att doppa spetsen på din rakborste (om du har någon) i varmt vatten och sedan vispa upp rakkrämen till ett lödder. Om du använder dina händer, löddra försiktigt upp rakkrämen med några droppar vatten i dina handflator och applicera löddret på ditt ansikte med cirkulära rörelser.

  The Shave Cream ger dig en hudnära och behaglig rakning, eftersom den mjukar upp och lyfter skäggstubben. Vi rekommenderar att du använder rakkrämen i The Essentials Range tillsammans med rakskålen och rakborsten från The Gentry Grooming Co för att lyfta skäggstubben före rakningen.

  Tips:

  En rakborste lyfter skäggstubben och förhindrar inåtväxande hårstrån.

  4. Rakningen

  När du nu har nått det här stadiet i rakningen är det viktigt att raka mothårs för att få en så hudnära rakning som möjligt. Men om du har en känslig hud kan du raka medhårs för att undvika hudirritationer. Tvåla först in ansiktet med rakborsten i en uppåtoch nedåtgående rörelse och fördela löddret jämnt. Se sedan till att välja en rakhyvel som passar din hudtyp och som har rätt vikt och bra balans. Det är viktigt att värma rakhyveln i varmt vatten före och under rakningen (för att den inte ska sättas igen).

  Tips: Använd så varmt vatten som möjligt, eftersom det varma vattnet får metallbladet i din rakhyvel att utvidgas och den vassa eggen att bli ännu lite vassare.

  Nästa steg är att dra rakhyveln över huden samtidigt som du spänner huden med den lediga handen. Börja vid polisongerna och raka nedåt på en sida, upprepa sedan detta på den andra sidan. Du bör raka partiet över överläppen sist eftersom skäggstubben är tjockare där och ju längre rakkrämen får verka, desto bättre är det. Var extra försiktig i det känsliga nackområdet. Raka endast lätt här för att undvika hudirritationer. Var noga med att inte trycka rakhyveln får hårt mot huden, eftersom detta kan leda till hudirritationer och inåtväxande hårstrån.

  Tips: För en professionell touch innan du börjar rakningen, fukta en liten handduk och lägg den i mikrovågsugnen i 30?45 sekunder (beroende på ugnseffekten). Placera handduken över ansiktet under 10 sekunder för att öppna porerna.

  5. Eftervården

  Att återfukta huden efter rakningen är en av de viktigaste momenten i en lyckad rakning. Rengör först ansiktet med varmt vatten för att ta bort och lösa upp den resterande rakkrämen. Skölj sedan ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna. Badda huden med en ren handduk. Kom ihåg att inte gnida ansiktet med handduken, eftersom detta irriterar huden. Slutligen, återfukta huden med Face Balm i The Essentials Range genom att badda hela ansiktet för att huden ska kännas styrkt och fräsch. Använd aldrig alkoholbaserade produkter eller parfymer på huden efter rakningen, eftersom detta torkar ut huden och kan leda till infektioner; om du vill använda en parfym, applicera den helt enkelt bakom öronen.

  Tips:

  Dränk en liten handduk i kallt vatten. Vrid ur vattnet och placera handduken över ansiktet för att stänga porerna innan du använder balsamen.

 • Syror i hudvård

  Viktig information om när man ej bör behandla huden med produkter innehållande syror

  • Om du använder exfolieringsprodukter från en annan produktserie bör du ha avslutat dessa produkter minst 2 veckor före ny behandling
  • Utför ej exfoliering på solbränd (röd/irriterad) eller nyvaxad hud
  • Använd ej om du använder dig av receptbelagda, exfolierande produkter eller mediciner
  • Vid receptbelagda preparat som Roacutan bör man vänta minst 6 månader innan man behandlar med syror på huden
  • Efter användning av krämer som Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader med att peela huden
  • Har du varit på klinik eller salong och behandlat huden med syra eller hudslipning av något slag bör du alltid konsultera kliniken som gjort din behandling om och när du kan börja med denna typ av proukter

 • Vad är en BB-cream

  BB-cream eller Blemish Balm Cream hör till Asiens hetaste skönhetsprodukter och växer starkt i Europa. Var kom denna produkt ifrån, vilka är fördelarna och hur blev den så populär?

  Ordet BB-cream står för blemish balm och blemish base. Produkten har sitt ursprung i Tyskland. Den togs fram på 1960-talet av hudläkare Christine Schrammek. Hennes mål var att hjälpa sina patienter att läka ärr och ge bra täckning till sin hy efter laserbehandling och kirurgi. 1985 kom produkten till Sydkorea där produkten snabbt blev många koreanska kändisars favoritprodukt. Den trend som inleddes i Korea spred sig till Japan, Kina, Sydostasien och har sedan dess hittat även till Europa och USA.

  BB-creams är en allt-i-ett produkt som ska ersätta fuktkräm, primer, foundation och solkräm. En bra BB-cream skall uppfylla alla dessa krav.

  Man kan använda den ensam som en tonad fuktkräm eller över serum och fuktighetskräm som en vanlig bas/foundation. En BB-cream är ofta mineralbaserad och avsedd att täcka och behandla både akne, pigmenteringar samt verka anti-age, antiinflammatoriskt och lugnande.

   

Logga in

Användarnamn

Glömt lösenord?
Mina favoriter(0)